Op 4 juni jongstleden stond er een artikel over Edumar in MTL (Metaalmagazine). Hierbij vindt u het betreffende artikel.

Edumar kiest sterk trio voor flexibel manloos bewerken

Edumar Metaalbewerking heeft opnieuw gekozen voor de combinatie Hedelius-bewerkingsmachines met BMO-automatisering. Onder het motto ‘never change a winning team’ gaat het bedrijf uit Someren voor de tweede keer voor de koppeling van het Duitse Hedelius met het Nederlandse BMO Automation. Het betreft 2 Hedelius-bewerkingsmachines aan één BMO-Infinity platform. Met die combinatie is het bedrijf op weg naar flexibele en manloze bewerking. De machines draaien ook ’s nachts en in het weekend.

Edumar produceert op de locatie in Someren vooral rvs- en aluminium onderdelen. Het bedrijf werkt steeds meer met de high mix-low volume.

“We produceren de contractproducten in de weekenden en ’s nachts, zodat ze niet botsen met andere orders,” legt Eduard Wijlaars uit, die het bedrijf samen met zijn broer Marius in 1995 heeft opgericht.

Klanten zitten in de verpakkings- en medische technologie, voedingsmiddelen- en chipindustrie, scheepsbouw en gereedschapsmakerij in Nederland en Duitsland.

Voor contractklanten produceert het bedrijf ook op voorraad om de productie flexibel te maken, de capaciteit optimaal te benutten en korte levertijden te garanderen.

Extra capaciteit nodig

Een grote order in 2022 vroeg om extra productiecapaciteit. Er moesten grote hoeveelheden aluminium platen verwerkt worden voor een productiehal in de halfgeleiderindustrie.

De broers hadden al snel door dat automatisering noodzakelijk was voor een order van deze omvang. Het probleem was alleen dat de platen door hun grootte (meer dan 600 x 600 mm) niet samengingen met het bestaande palletopslagsysteem.

Daarom was een nieuwe automatiseringsoplossing nodig. “We wilden echter niet alleen de grote platen laden, maar later ook kleinere onderdelen onbemand in de nieuwe cel kunnen frezen,” blikt Eduard Wijlaars terug.

Flexibel en modulair

Die flexibiliteit was dan ook een vereiste voor het bedrijf. Dit eisenprofiel maakte Edumar de ideale partner om een pilot te starten met het nieuwe Infinity-platform van BMO Automation. Dit platform was kort daarvoor internationaal gepresenteerd op EMO 2023.

Het modulaire ontwerp van deze cel maakt het eenvoudig om extra opslagmodules toe te voegen. Zo kon de hoogte van de gestandaardiseerde dragers voor producten en gereedschappen, zoals bankschroeven, worden aangepast. Deze dynamische opslag wordt aangestuurd door intelligente algoritmes.

De eerste module die Edumar heeft aangeschaft voor het Infinity-platform was een pallethandlingsysteem gekoppeld aan de Forte 65 van Hedelius. Dit 3-assige bewerkingscentrum, valt op door het gereedschapsmagazijn met 65 plaatsen dat parallel aan de bewerking kan worden geladen.

Tweede machine, nu 5-asser, voorbereid voor amr

Enkele maanden later volgde met de Acura 85 een 5-assig bewerkingscentrum. “Hierdoor ontstond ook de behoefte aan producthandling”, legt Eduard Wijlaars uit. “We produceren veel producten op het vijfassige centrum.”

Voor de toekomst is Edumar van plan om de cel uit te breiden met automatisch beladen met behulp van een amr (een autonome mobiele robot) die zelf tussen meerdere machines kan rijden.

Deze amr-optie is al voorbereid en kan bij Edumar dan ook optimaal worden ingevoerd met de beide bewerkingscentra van Hedelius.

Belading aan zijkant, voorkant blijft vrij

Het is dan ook geen toeval dat in beide gevallen is gekozen voor CNC-bewerkingscentra van Hedelius. De twee CNC-machines zijn immers speciaal ontworpen voor automatisering: Ze hebben voorgeconfigureerde interfaces voor automatiseringsoplossingen van verschillende fabrikanten.

Ook hebben allebei de machines een pneumatisch bediende rvs laaddeur (één machine aan de linkerkant en één aan de rechterkant). Hierdoor is er steeds toegang aan de voorzijde, tot het werkgebied.

Edumar metaalmagazine

Dit kan voor instel- en inspectiewerk, maar ook voor de productie van afzonderlijke onderdelen tijdens de dagdienst. De modulaire uitbreidbaarheid van het Infinity-platform komt zo tegemoet aan de hoge compatibiliteit en flexibiliteit van de Hedelius-bewerkingscentra.

Edumar - Metaalmagazine

Combinatie Hedelius-BMO al sinds 2018

Edumar werkt al sinds 2018 met Hedeluis en BMO. Destijds ging het om de combinatie Hedelius Acura 65 met het Titanium 180 palletautomatiseringssysteem van BMO.

Ook toen al waren de hoge mate van interfacecompatibiliteit, het bedieningsgemak vanaf de voorkant en het gereedschapsmagazijn met 65 posities voor Edumar doorslaggevende factoren om te kiezen voor Hedelius.

Flexibel en meegroeiend

Met de nieuwe combinatie is nu sprake van een sterk automatiseringstrio dat meegroeit met het bedrijf en flexibel kan worden aangepast aan toekomstige operationele beslissingen en eisen.

In principe kunnen nog meer, extra CNC-freesmachines worden aangesloten op het Infinit- platform. Maar Eduard Wijlaars vindt de twee Hedelius-machines voldoende.

Binnenkort met amr

“Als je de kosten van de robot afweegt tegen de kosten van één machine, is een cel met twee CNC-machines een goede oplossing”, zegt hij. “Zeker als we binnenkort met de amr gaan werken.”

Bron: https://www.metaalmagazine.nl/nieuws/edumar-kiest-sterk-trio-voor-flexibel-manloos-bewerken/100419/